Takljuskupoler

Handla enligt

Artiklar 1-12 av 23

Sätt fallande sortering
Sida
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-12 av 23

Sätt fallande sortering
Sida
Visa som Rutnät Listvy

Takljuskupoler

Lämplig belysning kan förbättra ditt humör, såväl som att du känner dig mer bekväm och produktiv. Varje utrymme bör ha en mängd olika belysning, inklusive taklampor, accentljus och arbetslampor, bland annat. Varje expertdesigner kommer att berätta att belysning är en viktig del av alla rumsdesignprojekt - inte en eftertanke som många av oss tycker om.

Om du spenderar överdriven tid på att välja möbler eller funderar på planer, kom ihåg att belysning kan förändra en plats drastiskt - inte bara genom att belysa dystra områden utan också genom att ändra dina känslor.

Ljus är ett starkt verktyg, enligt Theo Richardson, utvecklingschef på Rich Brilliant Willing, ett Brooklyn-baserat designföretag som är känt för sin iögonfallande LED-belysning, som han skapade med Charles Brill och Alexander Williams 2010.

Att ha lämplig belysning kan förbättra vårt humör, öka vår produktivitet och öka vår motivation. Våra morgonritualer eller tiden vi spenderar med vänner görs roligare av ljus i våra hem. ”

Lysande tak ger känslan av stort utrymme och kan användas för att skapa en mängd olika former av belysning. Bortsett från det fungerar de som analogier för den naturliga himlen och som en återspegling av de estetiska och arkitektoniska debatter som har ägt rum.

Baserat på historiska observationer av tak är det uppenbart att bilden av himlen, som uppnådde sin teologiska höjdpunkt i de bländande renässansstuckmetoderna, utvecklades till stora ljusytor under renässansperioden. Trots att ljusstyrkan hos moderna LED-paneler har förbättrats dramatiskt och skapat fokus för uppmärksamhet, fortsätter designers att konstruera ett visuellt språk för att uppnå ett tilltalande utseende.

Huruvida utvecklingen av lysande tak kan ses som en reaktion på bildmetoder för deras respektive epoker eller som tekniska experiment tas upp i detta sammanhang. Vilken är effekten av digital bildgenerering på arkitektonisk design idag?

Konstgjort ljus, särskilt lysdioder och videoprogramvara, ger taket ett dynamiskt och dramatiskt utseende å ena sidan, men ett geometriskt platt utseende å andra sidan, med en mycket diffus rymdbild som saknar modellering av himlen å andra sidan. Detta skulle leda till frågan om ljusa tak stör den aspekt av "briljantspel" som finns där.

Majoriteten av inredningsarkitekterna tror att rymden behöver mer än en ljuskälla. Belysning i lager: Varje område ska ha en mängd olika belysning, inklusive overhead-, accent- och arbetslampor, för att skapa en välkomnande atmosfär.

Som ett exempel, i ett vardagsrum kan du börja med att installera en snygg takarmatur mitt i utrymmet, enligt Nathan Orsman, en ljusdesigner baserad i New York City och Southampton, New York. När det gäller downlighting rekommenderar han att man tittar mot ytterväggarna efter armaturer som mjukt kan tvätta väggar, draperier och målningar med varm, praktisk ljusstyrka.

Genom att använda soffit- och valance-belysning, samt plug-in fackellampor som studsar ljuset från taket, kan du få den här effekten.

Han sa att, beroende på arkitekturen i ett utrymme, kan accentljus användas för att uppmärksamma konstverk, och bordslampor kan placeras nära sittande för att ge ett ytterligare lager av belysning. Och, sa han, "ett ljus gör aldrig ont för lite mer atmosfär."

Enligt honom är tanken att skapa kontrast mellan de ljusare områdena mot centrum och runt periferin, och de mörkare områdena däremellan: "Utan de mörkare, lugnare tiderna är allt platt och monotont." Det som lockar människor är det dynamiska samspelet mellan ljus och mörker.

Tillvägagångssätten för konst och arkitektonisk teori är relaterade till byggnadens historia och illustrerar tillväxten av lysande tak från antiken till nutid, med särskild tonvikt på projekt från föregående århundrade och nuvarande projekt.

Arkitekter, konstnärer och ljusdesigners från hela världen har bidragit till dessa världsomspännande projekt, som varierar från kultur- och detaljhandelsutrymmen till administrativa byggnader. Samtida framsteg, såsom dynamiska färgbelysningsidéer för scenisk belysning, undersöks för deras distinkta visuella språk och estetiska kvalitet, liksom för de designprinciper som ligger till grund för idéerna.

Från antiken till alternativet till idag med diffusa membran

Från renässansbilder av himlen till riktigt ljus som skiner från taket indikerar den historiska observationen hur ämnet utvecklas.

 En av de första förekomsterna av att ljus införlivas i taket kan ses på det tyska nygotiska Hohenschwangau slottet, där oljelampor gömda under takytan ger genuint ljus för den målade stjärnhimlen - liknar nuvarande downlights som avger ljus via perforeringar . Frank Lloyd Wrights Falling Water-hus i Pennsylvania var platsen för ett tidigt exempel på en glödande rektangel.

Större golvområden i skyskrapor skapade en konstgjord himmel på grundval av en takstruktur som var upplyst med kraftfulla ljusmönster och skapade en konstgjord himmel. Utvecklingen av membranteknik och användningen av lysrör banade väg för en generation som kännetecknas av mycket homogena ljusplan.

Typer av taklampor

LED infälld belysning

Dessa är de vanligaste lamporna. Du kan helt enkelt placera dem under ett falskt tak eftersom de är kostnadseffektiva, mjuka och enkla att installera. Det mest effektiva tillvägagångssättet för att använda dem är att strategiskt betona en del av rummet, markera ett område eller på ett diskret sätt uppmärksamma en vägg.

I ett modernt hem kan belysningsskikt och kombinationsbelysning göra underverk för att skapa en underbar glöd även i de minsta utrymmena, vilket gör dessa lampor till ett utmärkt val.

 Cove Lighting

Detta indirekta ljus är fokuserat på taket och kastar en mjuk glöd längs sidorna av rummet. Det är enkelt att kombinera med golvlampor och hängande ljus för stötar, samt med en strålkastare för belysning.

De är dolda under kronlisterna, men ändå har de förmågan att förvandla vilket utrymme som helst till en överdådig fristad samtidigt som de lugnar hårdheten. Cove-belysning kan också användas extremt framgångsrikt för att uppmärksamma eller betona en viss arkitektonisk egenskap. Som ett resultat, om ditt hem har ett tak som kan visas är de det bästa alternativet.

Dessa är idealiska för rum där du vill att ett mjukt, diffust ljus ska komma ut.

Gimbal infälld belysning

Dessa lampor är den perfekta lösningen för att dölja de ömtåliga och fula glödlamporna i ditt tak. Dessa anpassningsbara och mycket effektiva lampor kan användas för att ge dramatik i rymden genom att använda färgade lampor, eller de kan användas för att förbli diskreta utan att störa områdets design genom att använda lågt läge.

Gimbalbelysning, som är enkel att installera, är perfekt när du vill ha justerbara lampor för att fokusera på olika föremål, till exempel konstverk på väggen eller bokhyllor på studieplatsen.

Infälld belysning

Dessa lampor är perfekta för rum med lågt i tak, eftersom de sprider ljus över ett stort område utan ansträngning och utan att vara för hårda mot ögonen. Denna typ av omgivande belysning kan användas i vilket utrymme som helst eftersom det är ett kostnadseffektivt alternativ till hängande lampor i situationer då de inte är ett lämpligt val.

Använd det här anpassningsbara belysningsalternativet i korridorer och små platser med lågt i tak, som omklädningsrum och toaletter, för att skapa en välkomnande atmosfär.

Bakgrundsbelysta takpaneler

För att få en naturlig glöd som kan jämföras med dagsljus är bakgrundsbelysta takpaneler de perfekta taklamporna för jobbet. Det perfekta svaret om du vill skapa en lugn och tyst miljö är att använda dessa lätta att installera, kompakta, måttbeställda ljusa takpaneler.

Förutom att ge enhetlig belysning över hela området, erbjuder bakgrundsbelysta takpaneler en bekvämare och bättre upplevelse för användaren.