Verktyg & Tillbehör

Handla enligt

Artiklar 1-12 av 85

Sätt fallande sortering
Sida
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-12 av 85

Sätt fallande sortering
Sida
Visa som Rutnät Listvy

Verktyg och maskiner för tak

Vilken utrustning ska en takläggare ha när han eller hon just har börjat i verksamheten? Ska du köpa eller ska du hyra? Vårt team har pratat med Andy Lodge, en veteran inom takindustrin, för att svara på dina problem och hjälpa dig att förbereda dig. Verktygen du behöver för takinstallation, byte och underhåll har samlats av honom i en praktisk lista. På checklistan hittar du allt från spikpistoler till personlig skyddsutrustning.

Syftet med varje instrument, liksom de alternativ som är tillgängliga och de fördelar de kan ge dig, kommer att diskuteras i detta avsnitt av kursen.

En takkniv eller en verktygskniv kan till exempel användas som skärinstrument medan du skär bältros på mitten. Vi går igenom fördelarna och nackdelarna med varje så att du kan bestämma vilket som är bäst för ditt företag.

Det finns inget mer frustrerande än att komma till din anställning och upptäcka att du inte har de nödvändiga takverktygen och utrustningen. En bra uppsättning takutrustning gör takläggning enklare, mer produktiv och varför inte roligare.

Vi har lagt hundratals timmar på att studera den bästa takutrustningen som finns tillgänglig, och vi hoppas att våra sista val kommer att vara till nytta för dig i din inköpsuppgift. För att göra ditt arbete enklare och förbättra din arbetseffektivitet valde vi takprodukter som du kan lita på.

Typer av takverktyg och maskiner

Takhammare och spikpistoler

Spikpistoler kommer att användas av de flesta takläggare för applicering av bältros och andra spikningsuppgifter. Även om säkerheten för spikpistoler är ett problem, känner de flesta takläggare att spikpistoler är effektivare än hammare. Många takläggare, å andra sidan, väljer fortfarande att använda takhammare eller luckor för att utföra sitt arbete. Du kommer fortfarande att behöva en takhammare om du väljer att använda spikpistoler eftersom du måste använda dem för andra spikjobb eller för att bära en spikpistol kan vara mer besvärligt än det är värt.

Luftkompressor

En takkompressor kommer att krävas om du bestämmer dig för att använda pneumatiska spikpistoler för att säkerställa att trycket i din utrustning hela tiden hålls på rätt nivå. Ett spik-kompressor kombinationsverktyg som inte behöver en luftkompressor kan locka dig att göra köpet. Denna utrustning, å andra sidan, är oförmögna att hålla trycket under ett takprojekt.

Dessutom är luftpatronerna mycket dyra. Tänk på att eventuella förseningar på projektsidan kommer att kosta dig både vad gäller arbetstid och förlorade chanser för andra jobb. Det är mycket mer praktiskt att ha en kompressor till hands hela tiden än inte.

När ditt företag växer kan det hända att du använder mer än några spikpistoler samtidigt.

Om så är fallet kan du behöva en reservluftstank, ibland känd som en "gris" lufttank, för att tillhandahålla den extra luft som kommer att krävas för att hålla alla spikarna i drift samtidigt. Att köpa en reservtank kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ än att köpa en ny luftkompressor i vissa fall.

Häftapparat för hammare

Installationen av filtunderlag kan utföras med antingen häftklamrar eller lockspikar, beroende på kraven i din lokala byggkod. Om du vill använda häftklamrar behöver du en häftpistol för att göra det. Om du ska använda luftspikspistoler är det bara meningsfullt att använda en luftklammerpistol också. Det finns också spik- och häftpistoler som är två i ett.

När du installerar filtunderlag måste du dessutom placera plast- eller metallkåpor med en diameter på 1 tum runt golvets omkrets. Vid en rivning förhindrar dessa lock att vatten tränger in under underlaget och skadar det.

En singelklippare

Många uppgifter, som klippning av sten, kräver användning av verktygsknivar eller takkrokblad av takläggare. Om du väljer att använda bältros med tre flikar, måste du klippa bältros i bitar för att skapa höft- och åsbältros på ditt tak. Takunderlaget, liksom ett is- och vattenskydd, måste klippas oavsett vilken singel du väljer.

En verktygskniv är ett bra alternativ för denna uppgift eftersom den är mångsidig, men en takkniv är mer specialiserad och kommer att göra ditt jobb mycket mer effektivt. När du arbetar med tyngre material, som bältros, har takbladen unika krokar längs kanten som hjälper dig att behålla kontrollen över snittet.

Takspade

Till skillnad från platta, spetsiga landskapspadar är skopor stora och djupa, och de har ingen poäng. Skopskovlar är avsedda för grävning, medan platta, spetsiga landskapsskovlar inte är det. Det är möjligt att en skopa spade kommer att vara ditt bästa alternativ i början eftersom det kommer att vara billigt och kommer att göra jobbet.

När det gäller takläggning av avrivningsutrustning är dessa specialverktyg de finaste som finns på marknaden. De har ståltänder som hjälper dig att lyfta gamla bältros från taket och sopa dem ner till papperskorgen eller presenningen nedanför. Några av dem har till och med vinklade ansikten, vilket innebär att du inte behöver böja dig så mycket när du använder dem.

Personlig skyddsutrustning


En grundlig förståelse av de regler och förordningar som gäller säkerhetsbälten och personlig skyddsutrustning krävs innan du köper någon av dessa föremål. Om en takläggare sannolikt kommer att falla mer än 6 fot, uppmanar Occupational Safety and Health Administration (OSHA) dem att bära en personlig fallskyddsanordning (PFAS).


Dessa system genomgår stränga inspektioner. Om en arbetare faller till exempel 5 000 pund måste säkerhetsnätet vara tillräckligt för att stoppa honom. När du hittar en taksäkerhetssele som passar dina behov, se till att köpa minst en för varje takläggare på din arbetsplats.


Bortsett från det, om du inte använder ett permanent ankare, måste du ta bort det när arbetet är över för att förhindra att någon annan använder det.

Tarps

Tarps bör alltid hållas till hands under ett takprojekt om vädret blir sämre än förväntat och hindrar dig från att avsluta arbetet enligt plan. Med hjälp av presenningarna kan du täcka alla utsatta delar av din kunds tak och förhindra vattenskador.

När det gäller avrivning av tak, kommer presenningar att vara till nytta för en mängd andra sysslor också. Som förberedelse för ett nytt takprojekt kan du lägga ner presenningar.

Lägg dem på marken över landskapet, och de kommer att samla stenar och fragment som spänner när de samlar skräp. Städning är betydligt enklare med presenningar, och de kan också skydda känsliga växter, vilket dina kunder kommer att tycka om.

Måttband

Användningen av mätband är ett mycket enkelt förfarande. Högteknologiska laserinstrument blir allt mer använda för mätapplikationer nuförtiden. De är dock inte alltid lämpliga för takapplikationer på grund av att de är mindre exakta på korta avstånd.

Borra

När du ska köpa en stor luftkompressor för dina spikpistoler kan det vara meningsfullt att också köpa en luftborrmaskin samtidigt. Trådlösa elektriska borrar är å andra sidan bekvämare att använda på höjd eftersom det inte finns någon sladd att snubbla över.

Men även om sladdlösa borrar har en begränsad batteritid kommer du inte att använda dem särskilt ofta som takläggare. Bekvämligheten med en sladdlös borrmaskin kan uppväga den tid det tar att ladda den.

Stegar

Du kommer att kunna nå bara två delar av taket åt gången om du bara har två stegar. Om du har fyra stegar kommer du att kunna komma åt fyra delar av taket samtidigt.

Utrustningen

Våra åsikter kan vara sneda, men våra följare är det inte. På grund av dess unika egenskaper och förmågor är den självgående, lätta vikten en favorit bland takläggare. Takläggare får passa upp till 20 kvadraters asfaltbältros inuti den rostbeständiga aluminiumbehållaren.

Användare av uppskattar möjligheten att enkelt manövrera skräp över kundernas gräsmattor och släppa den hydrauliska bakluckan för att sätta in allt i tippvagnar eller tippbilar på plats, vilket sparar dem timmars arbete.